FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA
Scurta istorie

Mancarea si dragostea sunt cele mai importante necesitati ale umanitatii

Confucius

 

 

FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA

Capitolul 1

2. Scurtă istorie

 

Prin arta culinara intelegem, in China, tot ce este legat de mincare, preparare, sau de gustare. Aceasta are o traditie si o istorie milenare. Vorba spune ca mincarea constituie baza existentei omului. In antichitate, imparatii duceau o viata de huzur, bucatarii imperiali fiind cei mai buni din intreaga tara. Ei preparau cele mai delicioase mincaruri pentru imparati si curtea imperiala, bucate ce nu se repetau de la o masa la alta. Din zeci si sute de feluri la fiecare masa, imparatii gustau doar citeva, majoritatea fiind neatinse. Niste versuri ale marelui poet Dufu din dinastia Tang, contemporan al poetului Li Taibai suna asa:”In timp ce de dincolo de poarta vopsita in rosu a bogatasilor vine mirosul vinului si carnii ce putrezesc; oasele saracilor care au murit de foame si frig sint risipite pe drumuri”. Aceste stihuri oglindesc foarte bine viata bogatilor si saracilor de odinioara. Iar versurile “Daca vrei sa cunosti ce contine farfuria; Fiecare bob iti va spune despre osteneala taranilor” reflecta munca grea si eforturile uriase depuse de truditorii pamintului pentru hrana cea de toate zilele. Pe de alta parte, secretele bucatariei chinezesti erau pastrate, cu grija, iar traditia transmisa si dezvoltata de la o dinastie la alta, din generatie in generatie. Încă din antichitate chinezii priveau mâncarea ca pe un mijloc de îmbunătăţire a sănătăţii. În China se consideră că dacă un om mănâncă corect el se simte mai bine şi nu se îmbolnăveşte.

 

 Masa traditionala a chinezilor cuprinde o sursa de carbohidrati (felul principal) – din orez sau taitei – insotita de legume, carne sau peste. Aceasta alcatuire contrasteaza cu traditia culinara a europenilor care considera carnea sau proteinele animale drept felul principal, in timp ce legumele sunt garnitura.In schimb, alimentatia chinezilor are puncte comune cu bucataria mediteraneana, bazata in special pe produse derivate din grau (paste fainoase sau cuscus). Bucataria chineza este variata, economica si sanatoasa. Poate fi simpla sau poate fi sofisticata, dar mai presus de toate se bazeaza pe cele mai proaspete ingrediente locale, combinate pentru a crea un echilibru de arome. Altfel este dificil de a descrie preparatele din bucataria chineza in general, deoarece este un teritoriu mare, cultura vasta, multe zone si obiceiuri, care stabilesc multitudinea de versiuni de preparate de mancare. Nu este absolut nici o exagerare daca spunem ca bucataria chineza este plină de gratie, estetica, atmosfera si efecte. Bucataria chinezeasca este caracterizata printr-o aspiratie spre perfectiune si echilibru intre cele patru elemente ale fiecarui fel de mancare: culoare, aroma, gust si prezentare. Culorile trebuie sa fie placute si sa evidentieze ingredientele proaspete si fragede, aromele sa fie apetisante si gustul deosebit, si in final, intregul fel de mancare trebuie sa fie frumos aranjat si prezentat. Gatitul de calitate se distinge si prin taierea meticuloasa a ingredientelor, imbinarea atenta a condimentelor si atentia la controlul temperaturii. Bucataria chinezeasca pune accentul pe combinarea armonioasa a alimentelor – trebuie atins un echilibru intre alimentele dulci si acre, colorate intens si neutre, cu textura fina sau crocante.

Continuare