FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA
Yin-yang in bucatarie

Mancarea si dragostea sunt cele mai importante necesitati ale umanitatii

Confucius

 

 

FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA

Capitolul 1

3. Yin și yang în bucătărie

 

Nici-o latură a vieţii chineze nu se poate descurca fără filozofie, iar arta culinară nu face nici ea excepţie de la această regulă. Filosofia taoista, exprimata prin echilibrul yin/yang, este tradusa in gastronomie prin echilibrul dintre cald si rece, fiecare aliment fiind servit la temperatura care ii corespunde. De asemenea, trebuie pastrat echilibrul intre fan (cereale, orez) si ts’ai (legume si carne). Așadar, alimentele se împart în două categorii: yin şi yang. Yang sunt alimentele zise “fierbinţi”, asociate cu masculinitatea, în timp ce yin sunt alimente “reci”, asociate cu feminitatea. Nici una dintre aceste categorii nu are nimic de-a face cu temperatura la care alimentele sunt gătite sau servite. Astfel, carnea de vită, morcovii şi ardeii iuţi sunt fierbinţi, în timp ce peştii, salatele şi castraveţii sunt reci. Majoritatea fructelor şi legumelor aparţin lui yin, adică se consideră că sunt umede şi moi, au un efect de răcire şi hrănesc natura noastră feminină yin.

Mâncarea yang este prăjită şi iute, conţine carne şi încălzeşte şi hrăneşte componenta masculină yang a naturii noastre. Principiul echilibrului între yin şi yang impune un anumit raport între diferitele mâncăruri şi mirodenii. Din acest motiv chinezii nu adaugă sosul de soia în orezul fiert, deoarece ambele corespund componentei yang. Sistemul este important în planificarea unei mese şi se ia în considerare nu doar ceea ce este de sezon şi de calitate, dar şi vârsta şi starea sănătăţii mesenilor şi condiţiile meteo. Schimbările în starea vremii tulbură echilibrul yin-yang, de aceea mâncărurile fierbinţi se mănâncă întotdeauna la apropierea iernii. Clasificarea yin-yang este importantă şi pentru felul în care se combină ingredientele într-o reţetă. În principiu, alimentele din cele două categorii trebuie să fie echilibrate. Un echilibrul stricat este văzut drept cauza îmbolnăvirilor. Aceste credinţe există şi astăzi, poate fiindcă chinezii preferă să mănânce decât să ia medicamente.