FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA
O varietate culinară incredibilă

Mancarea si dragostea sunt cele mai importante necesitati ale umanitatii

Confucius

 

 

FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA

Capitolul 1

6. O varietate culinară incredibilă

 

China este renumita pe langa vasta si interesanta istorie a culturii si civilizatiei, si pentru bucataria ei. Gastronomia chineza se distinge prin: savoarea ingredientelor, complexitatea metodelor de gatire, modul sofisticat de utilizare a condimentelor si mirodeniilor si varietatea felurilor traditionale (60 000 feluri traditionale diferite, conform unui studiu statistic). Prepararea mancarii se distinge si prin taierea meticuloasa a ingredientelor, imbinarea atenta a condimentelor si atentia la controlul temperaturii. Ea include peste 150 soiuri de legume, 200 specii de ciuperci, 500 specii de peste, 70 soiuri de curcubitacee si 110 specii de animale. China este o tara cu un teritoriu vast, de 9.600.000 de kmp. Relieful este variat si climatul este diferit de la o regiune la alta. Prin urmare, vegetatia este bogata, iar culturile cerealiere si legumicole sint foarte variate. Pe deasupra, China are un litoral in lungime de peste 18.000 km, precum si numeroase cursuri de apa si lacuri. Resursele sale acvatice sint bogate si diversificate. Toate acestea reprezinta surse inepuizabile pentru hrana oamenilor, pentru dezvolarea artei culinare.

Atitudinea chinezilor de a nu arunca sau risipi nimic are legătură cu cunoaşterea detaliată a plantelor şi a animalelor, despre cum se poate folosi orice parte componentă a lor – inclusiv sângele animalelor – despre tehnicile de onservare a alimentelor; acest lucru a dus la crearea unei bucătării de o remarcabilă diversitate a felurilor de mâncare şi a tehnicilor culinare. Baza artei culinare chinezeşti este relaţia dintre mâncare şi sănătate. Alimentele au fost mereu folosite în medicina preventivă şi curativă şi toţi chinezii reacţionează instantaneu în faţa bolii schimbându-şi dieta. Multe leacuri naturale sunt şi alimente (ginseng, ciuperci albe, cuiburi de rândunica etc.). Bucataria chinezeasca pune accentul pe combinarea armonioasa a alimentelor, trebuie atins un echilibru intre alimentele dulci si acre, colorate intens si neutre, cu textura fina sau crocanta. In bucataria chineza atat bucatarii cat si consumatorii insista ca ingredientele sa fie de cea mai buna calitate. Gastronomia chineza se distinge prin: savoarea ingredientelor, complexitatea metodelor de gatire, modul sofisticat de utilizare al condimentelor si mirodeniilor si incredibila varietate a felurilor traditionale. Conform unui studiu statistic, in China au fost identificate peste 60.000 de feluri traditionale diferite.