FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA
Gastronomia chineză, veleități medicale

Mancarea si dragostea sunt cele mai importante necesitati ale umanitatii

Confucius

 

 

FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA

Capitolul 1

7. Gastronomia chineză, veleități medicale

 

Cu toată varietatea regională, există câteva principii generale de pregătire a mâncării pe care le urmează toţi bucătarii chinezi. În reţetele majorităţii felurilor de mâncare intră o mulţime de ierburi (într-o componenţă şi cantitate bine-determinată), majoritatea ierburilor fiind folosite şi în vindecare. Nu întâmplător, în antichitate, profesia de bucătar, medic şi farmacist se cumulau, iar bucătăria chineză dietetică are rădăcini care se pierd în negura timpului, odată cu cea obişnuită. Chiar şi astăzi există magazine alimentare în care se vând plante medicinale şi restaurante în care se gătesc feluri de mâncare din aceste plante. În China nu sunt o excepţie restaurantele în care se oferă chiar şi 270 de reţete diferite pentru boli şi probleme specifice.

Unele sunt luate chiar şi numai preventiv, pentru întărirea organismului conform zicalei chineze: „cel care mănâncă acest fel iarna, vara va putea sugruma chiar şi un tigru.” In China medievala, medicina era strans legata de gastronomie. Toate mancarurile erau acoperite cu capace de argint. Se stia deja ca argintul se innegreste in contact cu orice substanta nociva. Multe dintre ingrediente sunt folosite pentru cresterea sau pentru pastrarea virilitatii. Un exemplu este supa Numarul 5, care contine testicule de animale si este servita in multe restaurante chinezesti. Despre multe animale cu forma falica (tiparul sau sarpele) se presupune ca ajuta barbatii. Carnea de sarpe este apreciata de chinezi, mai mult pentru efectele farmaceutice, decat pentru gust. Sarpele este bun iarna, deoarece este privit ca “incalzitor al inimii”.