FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA
Principiul „adevaratul in aparent”

Mancarea si dragostea sunt cele mai importante necesitati ale umanitatii

Confucius

 

 

FABULOASA ARTA CULINARA CHINEZA

Capitolul 1

4. Principiul „adevăratul în aparent”

 

 

Alt principiu filozofic practicat în arta culinară chineză este „de a introduce adevăratul în aparent”. Aparenta neconcordanţă a componentelor, gusturilor şi aromelor se datorează acestui principiu. Asemenea exemple sunt numeroase: „porc cu aromă de peşte”, „vită cu gust de fructe”, castraveţi dulce-acrişori. Un peşte bine pregătit nu poate avea gustul de peşte, altfel ar fi de neînţeles de ce ar mai fi gătit. Tot datorită acestui principiu călugării budişti, care trebuie să fie vegetarieni, nu duc lipsa cărnii: în China există suficiente feluri vegetariene care au aspectul şi gustul cărnii şi peştelui, cum ar fi friptura din boabe de soia sau peştele din papară de ou. Visul oricărui maestru bucătar chinez este de a reuşi să creeze un fel de mâncare a cărui componente sunt imposibil de ghicit numai după gustul şi aspectul mâncării.