FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA
Introducere

Mancarea si dragostea sunt cele mai importante necesitati ale umanitatii

Confucius

 

 

FABULOASA ARTA CULINARĂ CHINEZA

Capitolul 1

1. Introducere in gastronomia chineza

 

Bucătăria chinezească este una dintre cele mai bogate moșteniri culinare de pe Pământ. Este de notorietate faptul că marea majoritate a chinezilor nu numai că adoră să mănânce, dar se şi pricep la bucătărie. Acest lucru se datorează parţial existentei unei vaste literaturi despre mâncare, atât din punct de vedere al tehnicilor şi ingredientelor culinare, cât şi din punct de vedere religios şi medical. Bucătarii erau şi sunt foarte respectati, iar gătitul este considerat o artă, nu o meserie ca oricare alta. Până şi umilele beţişoare sunt privite ca o invenţie sclipitoare. Confucius a fost unul dintre cei care a încurajat adoptarea beţişoarelor în locul letalelor cuţite, şi făcând asta a influenţat decisiv arta culinară chineză. Dacă hrana se mânuieşte cu beţişoarele, atunci alimentele trebuie tăiate de dimensiunea unei îmbucături, sau gătite ca să atingă o textură optimă, astfel încât bucăţile mai mari de carne şi de legume să poată fi uşor rupte şi manipulate. Mâncarea chinezească solidă se mănâncă cu bețișoare (de obicei din bambus) dintr-un vas mai adânc, iar cea lichidă cu o lingură cu fundul plat (de obicei din ceramică). Chinezii cosideră că este barbar a avea un cuțit la masă, din această cauză mâncărurile sunt preparate în bucățele mici, gata pentru a fi culese și mâncate. Spre deosebire de mâncărurile vestice, unde proteina animală este principalul fel de mâncare, ingredientele principale dintr-o mâncare chinezească sunt carbohidrații (proveniți de ex. din orez, mantou sau tăiței).

 

 Masa traditionala a chinezilor cuprinde o sursa de carbohidrati (felul principal) – din orez sau taitei – insotita de legume, carne sau peste. Aceasta alcatuire contrasteaza cu traditia culinara a europenilor care considera carnea sau proteinele animale drept felul principal, in timp ce legumele sunt garnitura.In schimb, alimentatia chinezilor are puncte comune cu bucataria mediteraneana, bazata in special pe produse derivate din grau (paste fainoase sau cuscus). Bucataria chineza este variata, economica si sanatoasa. Poate fi simpla sau poate fi sofisticata, dar mai presus de toate se bazeaza pe cele mai proaspete ingrediente locale, combinate pentru a crea un echilibru de arome. Altfel este dificil de a descrie preparatele din bucataria chineza in general, deoarece este un teritoriu mare, cultura vasta, multe zone si obiceiuri, care stabilesc multitudinea de versiuni de preparate de mancare. Nu este absolut nici o exagerare daca spunem ca bucataria chineza este plină de gratie, estetica, atmosfera si efecte. Bucataria chinezeasca este caracterizata printr-o aspiratie spre perfectiune si echilibru intre cele patru elemente ale fiecarui fel de mancare: culoare, aroma, gust si prezentare. Culorile trebuie sa fie placute si sa evidentieze ingredientele proaspete si fragede, aromele sa fie apetisante si gustul deosebit, si in final, intregul fel de mancare trebuie sa fie frumos aranjat si prezentat. Gatitul de calitate se distinge si prin taierea meticuloasa a ingredientelor, imbinarea atenta a condimentelor si atentia la controlul temperaturii. Bucataria chinezeasca pune accentul pe combinarea armonioasa a alimentelor – trebuie atins un echilibru intre alimentele dulci si acre, colorate intens si neutre, cu textura fina sau crocante.